• Jak založit s.r.o.
  • Účty a daně
  • Sídlo firmy
  • Zákony
  • Články

Pomůže podnikatelské pojištění, když se vám v restauraci podaří nedopatřením otrávit hosty jídlem?

15.10.2024

Na provozovatele restaurací, stejně jako na všechny další podnikatele v gastroprůmyslu číhá řada nástrah, které se přitom zdaleka netýkají pouze otázek ekonomických, provozních či samotného zájmu hostů a jejich poptávky po nabízených službách. Pokud se rozhodnete pustit do provozování restaurace, jedním z dalších rizik, s nimiž je také třeba počítat, je třeba také nepříjemná možnost, že se vám podaří — samozřejmě nedopatřením — otrávit hosty jídlem. I na takovouto eventualitu je proto vhodné myslet při sjednávání podnikatelského pojištění.

Podnikání v gastroprůmyslu není bez rizika

Otrava jídlem je poměrně závažným zdravotním problémem, který bývá způsoben konzumací kontaminovaného či zkaženého jídla. V gastroprůmyslu proto existuje řada velmi přísných hygienických a zdravotních předpisů, postupů a restrikcí, jejichž cílem je tomuto typu problémů zabránit. Přesto mohou — navzdory snaze o jejich pečlivé dodržování a respektování — nastat situace, kdy ke zdravotním komplikacím u hostů po konzumaci v restauraci, bistru či kavárně dojde.

Pojištění pro podnikatele - restauratéry: Přátelé popíjejí pivo v restauraci

Ze zkušeností restauratérů a podnikatelů z celého světa je zjevné, že otrava hostů jídlem se nevyhýbá ani luxusním, vyhlášeným podnikům a zdaleka není „výsadou“ zastrčených bister s pochybnou pověstí. A ačkoli ideální variantou je podobným komplikacím preventivně předcházet, mělo by být součástí přípravy i kvalitní pojištění provozovny a odpovědnosti za škodu a újmu způsobenou třeba právě hostům při konzumaci problematického jídla.

Zodpovědný majitel restaurace se neobejde bez komplexního pojištění podnikatelských rizik

Pojištění pro podnikatele v gastroprůmyslu představuje poměrně specifickou a především komplexní záležitost. Musí totiž být schopno pokrýt celou řadu rozmanitých rizik — od těch obecně podnikatelských, přes pojištění majetkové až po výše zmíněnou odpovědnost za újmu způsobenou třetím osobám.

S ohledem na nemalé závazky a zodpovědnost, jež na sebe nutně bere každý, kdo se rozhodne veřejně poskytovat stravovací služby, je zcela nezbytné mít správně nastaveny veškeré pojistné smlouvy, a to od samého začátku podnikání.

Ideálním řešením je proto komplexní pojištění odpovědnosti podnikatelů, které nabízí například pojišťovna Kooperativa a které je schopno pokrýt jak odpovědnost za újmu způsobenou na věci, tak za újmu způsobenou na zdraví nebo životě, a to včetně odpovědnosti za následnou finanční škodu. Pojišťovna vám pomůže i s optimálním nastavením pojistných smluv na základě vašich konkrétních požadavků — každé podnikání a každá restaurace je totiž (trochu) jiná.

Základním společným předpokladem úspěšného podnikání je ale minimalizace potenciálních rizik a dodržování všech nezbytných předpisů a pravidel (například hygienických), neboť ani sebelepší pojištění vám nezaručí náhradu výdajů v případě, že k újmě došlo z důvodu hrubého zanedbání předpisů či dokonce úmyslně.

autor: Inzerce

Ohodnoťte článek
Tipy

Lukrativní sídlo firmy v Praze.

Založení s.r.o. za 8.990 Kč na klíč.

Články

Jakou živnost založit pro on-line podnikání

Jak funguje insolvence OSVČ a na co si musíte dávat pozor?

Jak na podnikání v Německu? Splňte své povinnosti

>>>Všechny články


© 2025 Profi-kancelář Praha s.r.o.
Husinecká 903/10
130 00 Praha 3 - Žižkov
(+420) 226 258 216
info@jak-zalozit-sro-a-podnikat.cz
www.jak-zalozit-sro-a-podnikat.cz
  • Jak založit s.r.o.
  • Když stačí živnost
  • Účty a daně
  • Virtuální kanceláře
  • Jak začít podnikat
  • Finanční úřady Praha
  • Sídlo firmy
  • Založení a.s.
  • Založení s.r.o.
  • Partneři
  • RSS
  • Kontakt

Dnes Vám nabízíme
50% slevu na založení s.r.o.:

více zde